KØBENHAVN: Den finske præsident, Sauli Niinistö, og landets statsminister, Sanna Marin, anbefaler torsdag, at landet hurtigst muligt bliver medlem af Nato.
Den udmelding betyder ifølge Mikkel Runge Olesen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, at det blot er et spørgsmål om tid, før finnerne er endegyldigt medlem af alliancen.
- Vi er rigtig tæt på. Nu kan jeg næsten ikke forestille mig andet, end at Finland ender som Nato-medlem, siger Mikkel Runge Olesen.
Det er hans vurdering, at en eventuel finsk optagelse kommer til at gå "meget hurtigt".
Og hvis Finland kommer med, følger Sverige med al sandsynlighed også, spår Mikkel Runge Olesen. Svenskerne står ligeledes uden for Nato, som det ser ud i dag.
Det ventes, at Sverige sender sin ansøgning om medlemskab af forsvarsalliancen Nato på mandag, skriver mediet Expressen.se.
Det hører med til fortællingen, at Finland og Sverige har et meget tæt forsvarspolitisk samarbejde, forklarer han.
- Det land, der står tilbage på perronen, vil nok føle sig lidt isoleret og ensomt. Man kan godt forestille sig, at finnernes medlemskab kan blive tungen på vægtskålen for Sverige, siger Mikkel Runge Olesen.
Finlands forhold til Nato er kommet til debat efter Ruslands invasion af Ukraine, som heller ikke er medlem af alliancen.
Finland deler en grænse på mere end 1300 kilometer med Rusland.
Rusland har varslet, at de vil reagere voldsomt, hvis Finland tilslutter sig Nato.
Mikkel Runge Olesen spår, at det nok primært bliver retorisk, for eksempel propagandafremstød.
- Men reelt har russerne hænderne fulde andre steder. Samtidig har Finland modtaget en række sikkerhedsgarantier fra forskellige stormagter, siger seniorforskeren.
Finlands Nato-medlemskab møder opbakning i landets parlament. Det er nu op til et udvalg i parlamentet at tage stilling til ansøgningen. Et flertal af medlemmets udvalg har allerede erklæret, at Nato-medlemskab er målet.
Det er Natos musketered, der er afgørende for finnerne, forklarer Mikkel Runge Olesen.
- Den betyder, at Nato-landene skal bistå hinanden ved angreb fra andre magter. Det behov, føler Finland, at de har nu, siger han.
/ritzau/